Geniet u ook zo van die warme dagen? Heerlijk genieten op het strand, terras of in de tuin, maar wat als de temperaturen omhoog schieten naar dertig graden of hoger? Waarschijnlijk wilt u dan dat het pand koel is. De perfecte manier om een gebouw te koelen is een airconditioning, maar hoe weet u welke airco geschikt is voor u? Ten eerste adviseren wij u om uw wensen in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld na over in welke ruimtes u airconditioning wilt hebben, hoe groot deze oppervlaktes zijn, hoe vaak de airconditioning gebruikt gaat worden en wat het budget is.

Wat kost een airconditioning?

De prijs van een airconditioning systeem hangt af van verschillende factoren, zoals vermogen, energiezuinigheid en geluid. Hieronder worden de factoren toegelicht.

Vermogen

Het eerste punt waar u over na kunt denken is of u de airconditioning alleen wilt gebruiken om de ruimte te koelen of ook om te verwarmen. De standaard lucht-luchtwarmtepomp kan de ruimte in de herfst of lente opwarmen, waardoor de centrale verwarming dan nog uit kan blijven staan. Wilt u de centrale verwarming vervangen door de airconditioning dan heeft u een apparaat nodig die ook geschikt is voor koudere buitentemperaturen.

Energiezuinigheid

Naast het vermogen is het ook belangrijk te kijken naar de energiezuinigheid van een apparaat. De standaard modellen hebben in de meeste gevallen een energielabel A+. Zodra je naar kwalitatief betere systemen gaat kijken met een lager energieverbruik heeft het vaak een energielabel A++ of A+++. Hoe energiezuiniger het systeem, hoe beter dit is voor het milieu.

Geluid

De derde factor waar u over na kan denken is het geluid. Tegenwoordig zijn de airconditioning systemen een stuk stiller, in vergelijking met vroeger. Goedkopere modellen zoals de mobiele systemen maken nog wel geluid, maar dit is ook onvermijdelijk. Er zijn airconditioning modellen speciaal geproduceerd voor de slaapkamer en deze zijn bijna geluidstil. Ook hebben sommige modellen een geluiddempende functie.

Wat zijn uw eisen voor een airconditioning systeem?

Het uitkiezen van het beste systeem hangt ook af van de oppervlakte en de functie van de ruimte, hoeveel raamoppervlakte er is en hoe goed de isolatie van het pand is. Daarnaast spelen vooral de comfort eisen van u een grote rol. Er zijn uiteenlopende airconditioning systemen met elk hun eigen specialiteiten. Het belangrijkste is dat dit systeem het gewenste comfort biedt, een goed gebruiksgemak heeft en een hoog rendement haalt.

Welke type airconditioning systemen zijn er?

Er zijn twee airconditioning systemen, namelijk de mobiele airconditioning en de split airconditioning systeem. Hieronder worden deze twee systemen kort toegelicht.

Mobiele airconditioning systeem

Bij de mobiele airconditioning wordt de warme lucht van binnen naar buiten afgevoerd met een slang. Hierdoor heb je toch een beetje comfort maar het zal nooit echt koud binnen worden. De reden hiervoor is omdat de slang via een raam naar buiten gaat en daardoor weer koude lucht naar buiten en warme lucht naar binnenkomt. Deze airconditioning kan je wel gemakkelijk en snel verplaatsen naar een andere plek.

Split airconditioning systeem

De split airconditioning heeft een buiten- en een binnen unit die met elkaar in contact staan. De warmte van binnen wordt door de leidingen naar buiten gevoerd. Dit systeem kan zowel warme als koude lucht in de ruimte vrijlaten. Als het zomers warm is kan je kiezen voor het aircosysteem en als het in de winter koud is kan je kiezen voor de verwarmingsoptie.

Keurmerken en certificeringen airconditionings

Door het koelmiddel in de airconditioning is het niet toegestaan dat iedereen zomaar hiermee werkt. Er zijn een aantal regels omtrent de productie en plaatsing. Als u zeker wilt weten dat uw airconditioning aan de juiste eisen voldoet adviseren wij u om op zoek te gaan naar de volgende keurmerken en certificeringen:

  • STEK-logo: Om met koelmiddel te mogen werken is een monteur verplicht om een STEK-certificaat te behalen. Dit geldt voor zowel de installatie als het onderhouden van de airco.
  • NVKL-logo: monteurs die een NVKL logo dragen zijn erkend als kwaliteit, professionaliteit en duurzaamheid. Als een monteur dit heeft kunt u een specialist verwachten.
  • VCA-certificaat: met dit certificaat kan een bedrijf bewijzen dat zij veilig en duurzaam te werk gaan.
  • De certificering STEK/F gassen: met dit certificaat kan een bedrijf aantonen dat zij de regelgeving van de Europese, nationale en internationale wetgeving hanteren.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog resterende vragen of behoefte aan met informatie omtrent het kopen van een airconditioning systeem? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij staan u graag te woord.