Door de stijgende buitentemperaturen en de plotselinge hittegolf waar wij in Nederland mee te maken kregen heerst de vraag of het gebruik van airconditioning en ventilatoren in deze tijden van corona wel veilig is. Hoe zorgen we met deze hoge temperaturen voor verkoeling en ventilatie, maar voorkomen we tegelijkertijd ook de verdere verspreiding van het virus? Het RIVM heeft onlangs de richtlijn ‘Ventilatie en COVID-19’ aangepast.

Is het verstandig om te ventileren in tijden van corona?

Een belangrijke vraag voor veel organisaties is of het verstandig is om een airconditioningsysteem of een ventilator te gebruiken. De richtlijn ‘Ventilatie en COVID-19’ van het RIVM meldt het volgende: er zijn systemen, zoals airconditioning, die de lucht in één gemeenschappelijke ruimte recirculeren. De lucht in deze ruimte wordt aangezogen en – al dan niet gekoeld – weer in dezelfde ruimte gebracht. Tijdens dit proces wordt de lucht niet ververst. Hierdoor is verspreiding van zowel druppels als eventuele aerosolen verder dan 1,5 meter niet uit te sluiten. Dit is vooral het geval in ruimtes waar onvoldoende luchtverversing, ook wel ventilatie, plaatsvindt.

Aanpassing richtlijn RIVM

Per 7 augustus 2020 heeft het RIVM de bestaande richtlijn ‘Ventilatie en COVID-19’ aangepast. Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Recirculatie van de lucht binnen een ruimte dient voor koeling of verwarming. Met name deze koeling is in de zomerperiode noodzakelijk. Zeker wanneer de temperatuur niet met andere middelen te beheersen is. Het is van belang dat u, wanneer u de recirculatie in tijden van hitte uitzet, ervoor zorgt dat voldoende frisse en koele lucht in de ruimte aanwezig is. In woningen of ruimtes waar slechts één persoon werkt of verblijft kunnen (zwenk)ventilatoren en mobiele airco’s wel veilig worden gebruikt.

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Continue ventilatie, dat wil zeggen 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens periodes van extreme hitte en juist in deze coronatijd. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Zorg voor extra frisse lucht door ramen en deuren te openen op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends vroeg.

Ventileert u op de juiste manier?

Wilt u weten of u op de juiste manier ventileert of dat u het nog beter kunt doen? U kunt vrijblijvend contact opnemen met de adviseurs van Putman. Mede door onze jarenlange ervaring en het feit dat wij werken met de nieuwste technieken kunnen wij u goed adviseren over de juiste manier van ventileren bij u op kantoor.