Steeds meer huishoudens en ondernemers stappen over op groene energie. Bijvoorbeeld door zonnepanelen of warmtepompen aan te schaffen. Ook de overheid stimuleert het overstappen naar duurzaam opgewekte energie met gunstige subsidieregelingen. Maar wat is nu precies groene energie? Wat zijn de voor- en nadelen en waarom zou u overstappen? Wij zetten alle voor- en nadelen voor u op een rijtje, zodat u een duidelijk beeld kunt vormen en een weloverwogen keuze kunt maken.

Overstappen naar groene energie

Energie wordt al jaren opgewekt in centrales die worden gestookt op kolen, olie of aardgas. Hierbij komt CO2 vrij, een gassoort die schade aanricht aan het milieu, het klimaat en de luchtkwaliteit. Om dit tegen te gaan, stappen steeds meer consumenten en ondernemingen over op groene stroom. Groene stroom wordt opgewekt met zonnepanelen, warmtepompen, windmolens, waterkrachtcentrales en biomassa. De Europese Unie wil er in 2050 voor zorgen dat minstens de helft van alle energie opgewekt wordt via deze duurzame bronnen.

Voordelen van groene energie

  • Duurzame energie is beter voor het milieu en zorgt voor een schonere wereld.
  • Als er meer duurzame energie is, zijn we niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en kolen.
  • De vraag naar olie neemt toe door nieuwe economieën. Wanneer elk land zelf groene energie gaat opwekken, is het niet meer nodig om olie te importeren uit andere landen.
  • Vanwege het feit dat duurzame, groene bronnen voor iedereen toegankelijk zijn, verdient u op den duur de investering in zonnepanelen terug en heeft u in feite gratis energie.
  • Duurzame energie kunt u zelf opwekken en het overschot terug leveren aan het net. De opbrengst van dit overschot wordt verrekend met uw eigen verbruik.

Nadelen van groene energie

  • De aanschafkosten van zonnepanelen en andere middelen om groene energie op te wekken zijn hoog. De overheid probeert de overstap naar duurzame energie wel aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld subsidies te geven op zonnepanelen.
  • Het is niet altijd eenvoudig om de juiste hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Wel kunt u energie dat ooit te veel opgewekt is opslaan en op een later moment gebruiken. Dit geldt voor windenergie en zonne-energie.

Investeren in een groene wereld en overstappen naar duurzame energie?

Wilt u de overstap maken naar duurzame energie in de vorm van zonnepanelen of warmtepompen? U kunt vrijblijvend contact opnemen met de adviseurs van Putman en een offerte aan te vragen. Mede door onze jarenlange ervaring en het feit dat wij werken met de nieuwste technieken kunnen wij u goed adviseren op het gebied van groene energie en het overstappen naar deze duurzame vorm van energie opwekken.