Ventilatie kost onvermijdelijk veel energie, omdat er warmte uit de woning verloren gaat. Warme lucht verlaat het huis en frisse buitenlucht komt daarvoor in de plaats. Goed ventileren is essentieel voor je gezondheid. Door slim te ventileren kun je stappen zetten om het energieverlies zo klein mogelijk te houden. Welke stappen dit zijn, hangt af van het soort ventilatie in uw woning aanwezig is. We onderscheiden hierbij: natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie.

Ventileren is essentieel voor de gezondheid

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden, is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, in alle jaargetijden. Klinkt eenvoudig, maar in veel huizen is de lucht ongezond omdat bewoners niet genoeg ventileren. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Dat is niet hetzelfde als luchten.

In een goed geventileerde woning gaat een kwart van het gasverbruik voor verwarmen op aan het opwarmen van frisse lucht die de woning in komt. Deze stookkosten zijn echter geen verspilling; ventileren is belangrijk voor je gezondheid.

Natuurlijke ventilatie versus mechanische- en balansventilatie

De eenvoudigste vorm van ventileren is door continu een raam op een kier, of ventilatierooster open te houden. Het is wel zaak om de roosters regelmatig te controleren of ze nog schoon zijn en goed werken.

Sinds de jaren ‘70 worden huizen gebouwd met mechanische ventilatie. In de keuken, badkamer en wc zitten ventielen in het plafond of de muur. Een ventilatie box zorgt er vervolgens voor dat de lucht via die ventielen wordt afgezogen naar buiten. Met één druk op de knop regel je hoeveel lucht het mechanische afvoersysteem afvoert.

In steeds meer nieuwbouwhuizen wordt nu balansventilatie met warmte terugwinnende opties toegepast. De warmte wordt hiermee uit de afgevoerde lucht gehaald en de binnenkomende luchtstromen worden hiermee verwarmd.

Tips voor energiezuinig ventileren:

  • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open raampjes en/of ventilatieroosters en zorg dat deze door je huis kan stromen
  • Ventileer extra tijdens het koken, douchen, klussen en bij veel bezoek in huis
  • Rook niet in huis
  • Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen
  • Voorkom schadelijke stoffen
  • Zorg dat de geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van de openhaard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtafvoer tijdens het stoken
  • Heb je mechanische- of balansventilatie? Laat deze elke twee jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon

Heeft u vragen over het ventileren van uw woning?

U kunt vrijblijvend contact opnemen met de adviseurs van Putman. Mede door onze jarenlange ervaring en het feit dat wij werken met de nieuwste technieken kunnen wij u goed adviseren op het gebied van ventileren en ventilatiesystemen.