Het is warm in Nederland; de zon draait overuren. Dit moet goed zijn voor de opbrengst van zonnepanelen, zou u denken. Helaas heeft de hitte geen positieve invloed op het rendement van de zonnepanelen. Een week als deze heeft zelfs nadelige gevolgen op het resultaat! De specialisten van Putman leggen uit waarom.

Een hogere temperatuur zorgt voor een lagere opbrengst zonnepanelen

Tijdens een hittegolf kan het resultaat van een zonnepaneel wel eens – LET OP – 10 procent lager uitvallen! De verklaring? Door de hoge temperatuur bewegen de elektronen in zonnepanelen wilder door elkaar heen. Het gevolg is dat het proces, waarin licht wordt omgevormd tot stroom, wordt verstoord. Hierdoor kan er vervolgens minder energie worden opgewekt en behaalt u minder rendement uit uw zonnepaneel. Het verklaart een hoop als wij u vertellen dat de temperatuur van een zonnepaneel op een bloedhete dag gemakkelijk naar zo’n 65 graden kan stijgen. Een kleine tip: raak nooit een zonnepaneel op een hele warme dag aan!

Welke temperaturen zijn dan wel gunstig voor zonnepanelen?

Om zo’n optimaal mogelijk rendement te halen uit zonnepanelen moet het weer aan een aantal omstandigheden voldoen, namelijk een temperatuur van zo’n 20 – 25 graden, veel wind en natuurlijk veel zon! Ook de stand van de zonnepanelen heeft invloed op het resultaat; het ene zonnepaneel kan meer gericht zijn op het oosten, en het andere juist meer op het westen. 

Installatie van zonnepanelen voor een zo’n optimaal mogelijk rendement

Het is zelfs belangrijk dat de zonnepanelen zo ‘koel’ mogelijk blijven. De temperatuur van de zonnepanelen is na plaatsing niet goed te beïnvloeden. Het is dus zorg dat hier tijdens de installatie rekening mee wordt gehouden. Meer informatie over de plaatsing van zonnepanelen bij u thuis of op uw bedrijfspand? Neem contact met ons op, dan komen wij graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.