Voormalig vliegveld Valkenburg maakt plaats voor een woonwijk. De locatie biedt ruimte voor 5.000 woningen en alle benodigde voorzieningen. Echter duurt de ontwikkeling nog even. In de tussentijd werkt het Rijksvastgoedbedrijf aan passend beheer en gebruik van de bestaande gebouwen. Putman is betrokken bij de realisatie van een field-lab in één van deze panden.

Voormalige werkplaats wordt field-lab van duurzame energiesystemen

Gebouw 356 is een voormalige marinevliegkampwerkplaats, bestaande uit productie- en kantoorruimtes. Het plan is om bedrijven uit de hightech-/innovatiesector hierin te vestigen. Maar voordat het zover is worden de huidige installaties vervangen door nieuwe duurzame installaties. De uitvoering verloopt samen met Schoonderbeek Installatiegroep.

Naast verhuurmogelijkheden is er in dit gebouw ook ruimte voor een zogenaamde field-lab van energiesystemen. Voor het Programma Groene Technologieën worden duurzame experimenten gerealiseerd en gemonitord. Hiermee worden innovatieve technologieën in de praktijk getest en onderzocht of deze toepasbaar zijn bij andere gebouwen van Rijksoverheid. In dit field-lab worden de volgende duurzame energiesystemen door Putman BV toegepast:

-Hybride zonnepanelen

-Generator die werkt op waterstof

-Windenergie gecombineerd met zonne-energie (Powernest)

-Energieopslag (Batterijen)

Van vliegveld naar fijne woon- en werkomgeving

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar en huidige beheerder van het terrein dat circa 60 gebouwen bevat. De instantie wil de gebouwen zo functioneel mogelijk beheren en inzetten. Maar daarnaast ook een inspirerende omgeving creëren voor ondernemers. Een goed initiatief, zeker met oog op de toekomst. Zo passen de plannen bij de toekomstige ontwikkeling van Valkenburg tot een gevarieerde locatie voor wonen, werken en recreëren.

Meer weten over duurzame energiesystemen?

Enthousiast geworden over de nieuwe duurzame oplossingen en benieuwd naar de mogelijkheden passend voor uw situatie? Wij gaan graag met u in gesprek. Neem contact op met onze adviseurs voor advies.