Heeft uw pand energielabel D of lager? Let dan goed op. Door het nieuwe wetsvoorstel moeten kantoorpanden vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C bezitten. Is dit niet het geval, dan riskeert u de kans dat het pand niet langer als kantoorruimte gebruikt mag worden. Voorkom problemen in de toekomst en onderneem alvast actie.

 Wetswijziging stimuleert werken in een energieneutraal pand

Ieder pand groter dan 100 m2 moet vanaf 2023 minimaal een C-energielabel bezitten. Deze regel staat nog niet vast, maar er is een grote kans dat deze wetswijziging wordt doorgevoerd. De Rijksoverheid heeft namelijk als doel gesteld dat Nederland in 2050 energieneutraal gebouwd is. Ook levert een energielabel C of hoger een gunstiger en comfortabel werkklimaat op. En dit heeft weer een positief effect op het duurzame inzetbaarheid personeel. U hoeft geen rekening te houden met deze wetswijziging indien:

– Minder dan 50% van het gebruiksoppervlak als kantoor dient.

– Het gebouw een monument is.

– Het pand binnen 2 jaar wordt gesloopt, onteigend of getransformeerd.

Controleer het energielabel van uw pand

Stel dat de controle nu zou worden uitgevoerd, dan zou het merendeel van de kantoren niet meer als kantoorruimte mogen worden gebruikt. Ook is het goed mogelijk dat de regel in de toekomst wordt aangescherpt. Het zou zomaar kunnen dat er in 2030 een energielabel A verplicht gesteld wordt. Daarom is het belangrijk om het energielabel alvast te controleren en om zo nodig maatregelen te treffen. Ook als huurder van een pand moet je oplettend zijn. Een eigenaar kan onwetend zijn met alle gevolgen van dien.

In aanmerking komen voor energielabel C?

Er is nog geen echte reden tot paniek. De wetswijzing staat namelijk nog niet vast aangezien de Tweede Kamer nog met een reactie moet komen. Toch raden wij aan om deze reactie voor te zijn. Putman BV heeft alle kennis in huis wat betreft energielabels en energieneutrale panden. Neem contact met ons op of maak een afspraak voor meer informatie en/of advies over het verkrijgen van energielabel C of hoger.

Bron: FA rendement / RVO