Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruiken zijn gewaarschuwd. Komend jaar moeten zij aangeven welke stappen worden genomen om energie te besparen. Dit valt onder de informatieplicht die geldt voor ruim 100.000 bedrijven.

 Onderdeel Wet Milieubeheer

Sinds 1993 geldt er al een energiebesparingsverplichting. Deze is opgenomen in de Wet Milieubeheer maar bleek moeilijk te handhaven. Het gevolg was dat de gestelde klimaat- en energiedoelen niet werden gehaald. Op 1 januari 2008 is bepaald dat organisaties verplicht zijn om energiebesparingsmaatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Met de informatieplicht wordt een striktere handhaving en toepassing van energiebesparingsverplichtingen mogelijk.

Gemakkelijk voldoen aan de informatieplicht energiebesparing

Het Klimaatplein voor ondernemers heeft een website ingericht om bedrijven van informatie te voorzien. Wat dit precies betekent en wat de gevolgen zijn voor ondernemers die vallen onder deze informatieplicht is te lezen op informatieplichtenergiebeparing.nl. Daarnaast zijn er erkende bespaarmaatregelen per branche opgesteld om het proces te vergemakkelijken.

De energiebesparende maatregelen

Hieronder zijn de energiebesparende maatregelen die vanaf 1 januari 2019 in de informatieplicht worden opgenomen. Voer de volgende maatregelen uit en verdien op een eenvoudige manier geld:

 

-Energieregistratie- en bewakingssysteem

-Efficiënte buiten- en binnenverlichting

-Gebouwschil spouwmuur isoleren

-Leidingisolatie

-Tijdschakelaar op ventilatie

-Energiezuinige ICT

-Besparen op energieverbruik servers

-Inzet perslucht optimaliseren

-Tijdschakelaar stookinstallatie

-Isolatie om leidingen warm tapwater

 

Vragen over de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Putman. Wij helpen u graag aan een energiezuinig bedrijfspand.