Transformatie voormalig Anatomie en Pathologie gebouw

Putman BV heeft in samenwerking met Coen Hagendoornbouw zowel het oude anatomie als het oude pathologiegebouw van de Universiteit Leiden omgebouwd tot woongebouwen.

Lees meer...
In het oude anatomiegebouw zijn in opdracht van  Stichting Universitaire Woonwijk Boerhaave 168 woningen gerealiseerd, waarvan 92 in de oudbouw en 76 in de nieuwbouw (hoogbouw). In het oude Pathologiegebouw heeft Coen Hagendoorn in eigen beheer 125 woningen gerealiseerd.

De nieuwbouw is een toren die tegen het anatomiegebouw aan is gebouwd. Het monumentale karakter van de bestaande panden is behouden gebleven. De appartementen bieden woonruimte aan verschillende bewonersgroepen, bijvoorbeeld onderzoekers en PhD-studenten. Het oude gedeelte is gerestaureerd en van binnen zeer modern verbouwd, in dezelfde stijl als de nieuwbouwtoren.

In overleg met Dienst Monumenten en een gespecialiseerde restauratiearchitect is een verbouwplan ontwikkeld. Dat betekend comfortabel wonen vergelijkbaar met nieuwbouw, in een monumentaal pand. Ook de oude binnentuinen zijn hersteld en wordt een centrale ontmoetingsplaats voor de bewoners. Nieuwe aanpassingen aan het gebouw, zoals de horeca, buitenruimte en nieuwe toegangsdeuren zijn duidelijk onderscheidend in materiaalgebruik.

Voor de renovatie en nieuwbouw Anatomie is gekozen voor ClimaRad 2.0 radiatoren. Daarnaast zijn B-Fans geplaatst voor afzuiging in de badkamer. Het voordeel van de Smart Solution binnen dit project is dat de units weinig ruimte in beslag nemen. Een uitkomst voor een complex gebouw als dit, met zoveel verschillende vertrekken. Daarnaast is het interessant dat de doorvoer in het nieuwbouwgedeelte verwerkt is achter het lamellenschot. Dit prachtige project laat zien dat ClimaRad ook in monumentale panden uitstekend en eenvoudig is toe te passen.

Voor de opwekkings va warmte is gekozen voor een duurzame oplossing. Beide gebouwen zijn aangesloten op de stadswarmte. Iedere woning heeft een eigen decentrale unit voor de opwekking van warmtapwater.

Klant: Coen Hagendoorn

Datum: 6 juni 2017