Onlangs hebben wij voor het Stedelijk Gymnasium in Leiden WTW-units in de klaslokalen geplaatst. Deze aparte, misschien nog ietwat onbekende manier van ventileren, wordt steeds populairder onder bedrijven die willen investeren in een duurzaam ventilatiesysteem. Weten hoe een WTW-unit werkt en of deze manier van ventileren mogelijk voor uw bedrijfspand ook een goede oplossing zou zijn? Lees dan snel verder.

Wat betekent WTW?

De afkorting WTW staat voor ‘warmteterugwinning’. Bij deze vorm van ventileren gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Door gebruik te maken van een WTW-unit voor ventilatie van een ruimte wordt de gebruikte, warme lucht eenvoudig afgevoerd en overgebracht naar verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem terug het pand in geblazen wordt. Aan de hand van WTW-ventilatie worden de luchtstromen in het pand in balans gehouden. Dit noemen we ook wel balansventilatie.

Net als bij mechanisch ventileren voert het WTW-systeem vervuilde lucht af en voert het in plaats daarvan verse lucht aan. De warmte van de vervuilde lucht wordt door de warmtewisselaar overgedragen aan de verse buitenlucht, zodat deze op temperatuur is bij het binnenstromen van uw bedrijfspand. Hierbij komen de uitgaande en inkomende luchtstromen niet met elkaar in aanraking.

Hoelang gaat een WTW installatie mee?

De gemiddelde levensduur van een WTW installatie ligt rond de 15 jaar. Door regelmatig, professioneel onderhoud uit te voeren aan een installatie, gaat deze mogelijk nog langer mee. Voor een maximale levensduur en optimale werking van uw warmte terugwin installatie raden wij u dan ook aan om deze goed te onderhouden en eens in de twee jaar te laten reinigen. Bekijk gerust onze opties voor het afsluiten van een zakelijk onderhoudscontract.

Zo kiest u de juiste WTW unit voor uw bedrijfspand

Er zijn veel verschillende aanbieders actief op de markt van warmteterugwin-systemen. Om erachter te komen welk type het best bij uw bedrijfspand zou passen, hangt af van verschillende factoren. Hoe groot is het pand en zijn de kamers die geventileerd moeten worden? Hoe goed is het pand geïsoleerd? Maakt u al gebruik van andere vormen van mechanische ventilatie? Allemaal factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Uiteraard kunnen onze specialisten u voorzien van een passend advies voor uw bedrijfspand.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog resterende vragen of behoefte aan meer informatie omtrent ventileren met een WTW-unit? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij staan u graag te woord.